tekst

Vrijheid van meningsuiting.

In Nederland mag iedereen zeggen wat hij of zij wil, ieder ander mag daar van vinden wat hij of zij wil. En als die ander zich beledigd voelt dan kan hij naar de rechter stappen om zijn gelijk te halen. De rechter bepaalt dan vervolgens of er een strafbaar feit is gepleegd en gaat, als dat zo is, eventueel tot vervolging over.

Maar waarom zou je teksten schrijven die beledigend kunnen worden opgevat? Wat bereik je er mee? Dat ze meer worden gelezen? Als dat zo is ga dan je gang, maar weet dat je een risico loopt om te worden aangeklaagd.

Neem nu de uitspraak van Lennart Feijen tegen Hilbrand Nawijn. De eerste had gezegd dat de tweede een racist is. Hij had ook kunnen zeggen dat hij de uitspraak van dhr. Nawijn racistisch vindt. Hij zegt ongeveer hetzelfde maar de kans op een veroordeling voor belediging is nihil. Hij heeft Nawijn immers geen racist genoemd. Maar door het wel te doen heeft hij wel meer publiciteit gehaald. Waar het anders waarschijnlijk niet verder was gekomen dan het lokale nieuws was het nu een landelijk item. Dhr. Nawijn heeft weliswaar zijn gelijk gehaald (je mag hem, op basis van deze uitspraken, geen racist noemen) heel Nederland weet nu welk standpunt hij aanhangt en heeft daar een mening over.

Neem nu de columns van mevrouw Umar, ik geef toe ik had ze tot op heden niet -net zoals het grootste deel van de Nederlanders waarschijnlijk- niet gelezen. Maar kennelijk wil zij iets bereiken met haar columns. En het lijkt er op dat zij meer tegengas wil organiseren ten opzichte van dhr. Erdogan. Als zij dat wil is dat prima. Maar bereikt zij dat doel op deze manier? Zij heeft wel meer aandacht voor zichzelf gegenereerd, maar onder een aantal Turken in Nederland groeit niet het verzet tegen dhr. Erdogan maar juist tegen mevr. Umar.

De vraag is dus niet wat je schrijft maar wat je wilt bereiken. En als beledigen de beste manier is om je doel te bereiken dan kun je dat doen maar dan moet je er ook rekening mee houden dat je wordt aangeklaagd. Dat het in Turkije kan leiden tot vrijheidsberoving dat gaat natuurlijk veel te ver, maar dat een onafhankelijke rechter er naar kijkt lijkt mij logisch.

Nu ik beweer dat je iets schrijft met een doel lijkt het mij logisch als ik aangeef wat mijn doel is met deze tekst. Mijn doel is: verdedigen van de vrijheid van meningsuiting en tegelijkertijd proberen om mensen met respect over elkaar te laten spreken/schrijven. Het is niet nodig om iemand te beledigen als je de waarheid wilt zeggen, het kan ook op een andere toon.

Plaats reactie