tekst

Wat is beledigen?

Ik weet het niet, ik voel mij niet snel beledigd het is immers niet zo van belang hoe iemand anders mij noemt. Zeker niet als ik die persoon niet ken, want kent hij mij wel voldoende om dat over mij te kunnen zeggen?

Echter als ik een ambtenaar een sukkel noem dan kan dat een belediging zijn en kan ik er zelfs voor gestraft worden. Aan de andere kant vindt men wel dat het niet erg is als iemand uit de Arabische landen een geitenneuker wordt genoemd, een Rotterdammer een kakkerlak of een Amsterdammer een Jood. En dat terwijl een Tilburger er trots op kan zijn als hij een kruikenzeiker wordt genoemd.

Dus zeg het maar “Wat is beledigen?”.

Wellicht kunnen we gewoon afspreken dat wij het niet meer doen, dat we gewoon iedereen bij zijn naam noemen en als we dat niet weten is meneer of mevrouw toch ook niet zo lastig.
Maar soms vind je iemand gewoon (even) niet aardig en heb je de neiging om “klootzak” tegen hem te roepen. Als je dat uit woede doet dan kan ik het mij voorstellen ook al is het wat ongenuanceerd want het maakt immers niet duidelijk waarom je hem een “klootzak” vindt.

Het gaat eigenlijk allemaal over fatsoen, ongenuanceerd iets roepen zegt meer over degene die het roept dan over degene voor wie het bestemd is.

Weet u nog die vader met dat kleine jongetje op zijn arm; (bijna) iedereen vond dat dit niet kon, het was immers geen cabaretier of komiek die het riep. Maar wie het ook roept eigenlijk is het nooit leuk, het is gewoon grof.

Maar als je iets over iemand vindt en het is ook daadwerkelijk zo dan moet je dat wel kunnen zeggen. Als iemand vindt dat ik dik ben en dat zegt dan is het niet aardig maar het is wel de waarheid. Als ik mij dat aantrek dan moet ik niet kwaad worden op degene die het zegt, dan moet ik zorgen dat ik afval.

Dus laten we afspreken wat minder onaardig voor elkaar te zijn, dat maakt het voor iedereen aangenamer. Je kunt de waarheid ook vertellen in fatsoenlijk Nederlands.

Tot slot, tegen alle mensen met (ook) een buitenlands paspoort wil ik zeggen, accepteer dat je in een ander land bent met andere gewoonten, dat doe ik ook als ik in een ander land ben. Je bent hier welkom, ik verwacht niet dat je zo zult zijn als ik maar wel dat je mijn gedrag accepteert net zoals ik jouw gedrag accepteer zolang dit voldoet aan de normen en waarden die in Nederland gelden.

Plaats reactie