tekst

Terug naar de Middeleeuwen of vooruit naar een nieuwe wereldorde.

Steeds vaker hoor ik mensen roepen dat de verantwoordelijkheden terug moeten naar de wijken of de steden en dat de verantwoordelijkheden van Den Haag terug moeten naar de lokale overheid.

Ik ben het daar niet mee eens. Die tijd is geweest. In de Middeleeuwen lag de verantwoordelijkheid bij de steden en was er sprake van groet verschillen tussen de levensomstandigheden in de steden. In rijke steden was het leven voor de meeste mensen (maar vooral voor de heersers) goed, in armere steden was het leven voor de heersers nog steeds goed maar voor de burgers meestal slechter. Gevolg: de heersers van de stad waar het minder goed was ging ten strijde tegen de stad waar het beter was. Als hij won, dan kreeg de heerser het beter, werden de burgers van de overwonnen stad uitgemoord en kregen de burgers van de overwinnende stad er ook iets beter van.

Maar wat dan wel?

Een nieuwe wereldorde is wat ver weg. Dus houden we het maar even bij Nederland.

Er moet een evenwicht gevonden worden tussen centraal en lokaal. Kreten als Think Global, Act Local zijn achterhaald. Het gaat veel meer om het vinden van een balans tussen lokale behoeften en centrale mogelijkheden.

Dat betekent dat er centraal minimum voorwaarden moeten worden gesteld en dat die voor iedereen gelden. Op lokaal niveau kan dan worden gekeken in hoeverre het nodig is om af te wijken (in positieve zin). Om te voorkomen dat er om financiƫle redenen grote verschillen tussen de lokale invulling zal ontstaan wordt afgesproken dat kosten van afwijkingen van de minimum voorwaarden gezamenlijk worden gedragen.

Op deze manier wordt geregeld dat er recht wordt gedaan aan persoonlijke behoeften en aan een solidair Nederland.

Plaats reactie