tekst

Is het niet vreemd

dat werkgevers in Nederland verplicht zijnĀ om werk te verrichten en er ook nog kosten voor te maken?

Toch gebeurt het! Maandelijks moeten honderden werkgevers namelijk belasting inhouden op de uitbetaalde salarissen en dit afdragen aan de belasting. En dat kost een hoop geld. Je hebt er een salarisadministratie voor nodig, een goed werkend systeem (dat regelmatig moet worden aangepast) en je moet maandelijks aangifte doen. En voor dat alles wordt je niet betaald! Natuurlijk kun je het ook uitbesteden, maar ook dat kost geld.

Natuurlijk zijn we inmiddels gewend dat het zo gaat, maar volgens mij is het toch raar. Je bent immers eigenlijk geen partij als het om inkomstenbelasting gaat, maar voor de afdracht van de loonbelasting (eigenlijk een voorheffing op de inkomstenbelasting) ben je wel verantwoordelijk.

Zou het niet veel logischer zijn om de inkomstenbelasting direct bij de belastingplichtige (de werknemer) te heffen? Met de huidige systemen moet dat geen probleem zijn en het zal de werkgevers een flinke kostenbesparing opleveren. Zo kun je dus en de werkgeverslasten verlagen, de belasting flexibeler malen (er is slechts 1 systeem dat moet worden aangepast) en kun je de jaarlijkse aangifte (in de meeste gevallen) achterwege laten.

Plaats reactie