tekst

Dweilen met de kraan open

Hoewel je mij echt geen wereldreiziger kunt noemen heb ik toch wel iets van de wereld gezien. Zo was ik onder andere in Pakistan en Marokko. Totaal verschillende landen maar toch ook met een aantal overeenkomsten. Een belangrijke overeenkomst is het verschil tussen arm en rijk en de grote hoeveelheid armen. Maar daar wil ik het in dit verband niet over hebben. Een andere (en wellicht een net zo bedreigende) overeenkomst is de troep die men er van maakt.

Wij maken ons, terecht, druk over de hoeveelheid plastic in de oceaan en geven veel geld uit bij het zoeken naar een oplossing voor deze plastic soep. Maar wellicht is dat wel net zoiets als dweilen met de kraan open. Want in landen als Marokko en Pakistan is het hele milieu vergeven van het plastic. Overal op straat en in het land vind je het. De beesten krijgen het met hun eten mee en zo komt het in de voedselketen terecht.

Tegelijkertijd wordt in Marokko het grootste project ter wereld voor opwekking van zonne-energie gebouwd. Het is natuurlijk prachtig dat zulke ontwikkelingen op gang komen maar wellicht moeten we eerst de kraan dichtdraaien voordat we gaan dweilen.

Plaats reactie