tekst

Aboutaleb: "Het wordt tijd om IS weg te vagen!"

Tot mijn grote verbazing was ik het na enig nadenken met hem eens en dat terwijl ik (maar wie niet) een hekel heb aan geweld. De vraag is echter of deze rigoureuze opvatting uiteindelijk iets oplost. 

Ik ben bang van niet, tijdelijk (maar alleen nadat er eerst een toename van het geweld zal zijn) zal er wellicht optische rust zijn maar als de voedingsbodem voor dergelijk fundamentalisme niet wordt verwijderd dan zal er een nieuwe versie van IS ontstaan en begint het gewoon weer opnieuw. Er zal dan ook meer moeten gebeuren dan "wegvagen". Er zal ook hard gewerkt moeten worden aan de oorzaak van dit soort ontsporingen. De mensen in het gebied waar IS heerst (maar niet alleen daar) zullen actief benaderd moeten worden om hen er van te overtuigen dat geweld (wederzijds) uiteindelijk geen oplossing biedt en hen zal uitgelegd moeten worden waarom IS dan toch "weggevaagd" moet worden.

De oplossing ligt niet bij de politiek maar bij ons. De politiek probeert alleen maar een soort evenwicht te realiseren en lost problemen niet echt op Maar wat kunnen wij dan doen? Een stille tocht? Een mars naar Aleppo? Het laatste zou wellicht iets op kunnen leveren als we dat met 10 miljoen of meer mensen zouden doen. Dat is echter niet te organiseren en het zou veel slachtoffers opleveren. 

Wij zullen het in onze eigen omgeving (maar wel wereldwijd) moeten oppakken. Dan duurt het wel veel langer maar het zal beter beklijven en uiteindelijk meer effect sorteren. Het wordt tijd dat wij met elkaar gaan praten over hoe wij het op kunnen lossen. Nu is het moment om er mee te beginnen de wereldwijde verontwaardiging over de aanslagen van de laatste weken kan ons daarbij helpen.

 

Plaats reactie