tekst

De grenzen dicht voor asielzoekers? Ik ben voor!

Als je er voor zorgt dat een land een toekomst aan haar burgers kan bieden dan zullen die burgers niet zo snel geneigd zijn om er weg te gaan. Toekomst biedt je niet aan mensen door ze in een vluchtelingenkamp op te sluiten, toekomst biedt je ze door een land veilig te maken en het de kans te geven zich te ontwikkelen. Daarbij moet je er voor oppassen dat deze ontwikkeling niet te sterk van de ontwikkeling in de omgeving afwijkt (anders zullen anderen geneigd zijn ook iets van die ontwikkeling mee te willen pikken en komen er conflicten).

Dat betekent wellicht dat we een klein beetje van onze eigen welvaart weg moeten geven, maar er zijn ook voor ons kansen. Als andere gebieden zich positief ontwikkelen dan zal daar de welvaart groeien wat op den duur zal leiden tot import van onze goederen of diensten waardoor ook onze welvaart weer kan toenemen. Bovendien zullen we profiteren van de projecten die worden opgezet. Volgens mij kan er een win-win situatie ontstaan (dat vraagt overigens ook dat we de welkvaart in onze eigen omgeving wat eerlijker verdelen).

Laten we als voorbeeld dicht bij huis beginnen. De landen op de Balkan zijn economisch gezien lang niet zover als de landen in West-Europa. Wat zou er gebeuren als we daar met inschakeling van de lokale bevolking projecten zouden opstarten om de infrastructuur te verbeteren of om overstromingen tegen te gaan of als we daar de landbouw zouden intensiveren. Mensen zouden het beter krijgen (meer werk is meer inkomen) en daarom minder snel er voor kiezen om deze kant op te komen en de export vanuit Nederland zou toenemen. Nu is het in die landen vrij eenvoudig om dit op te zetten, het is er immers relatief gezien veilig. In conflictgebieden wordt het een stuk lastiger omdat je daar eerst de rust zal moeten herstellen. Dat doe je overigens niet door alleen de vijand te bestrijden maar vooral door er voor te zorgen dat de omgeving zich ontwikkelt.

Wat mij betreft mogen de grenzen dan ook gesloten worden voor asielzoekers, wij zullen dan echter wel bereid moeten zijn om veel meer te besteden aan de ontwikkeling van de gebieden waar ze vandaan komen. Een oud Nederlands gezegde luidt: "De kost gaat voor de baat uit!" en dat geldt ook hier! 

 

 

 

Plaats reactie