tekst

Daarom stem ik op 18/3 toch maar PvdA.

Gelet op mijn politieke voorkeur komen zowel de PvdA en GroenLinks als eerste in aanmerking, een alternatief zou de SP kunnen zijn en eventueel D66. Alle andere partijen vallen voor mij al bij voorbaat af.
Een stem op D66 of de SP maakt de kans op de val van het kabinet groter (des te kleiner het aantal zetels dat VVD en PvdA samen behalen des te groter wordt de kans dat het kabnet de eindstreep niet haalt. Een stem op GroenLinks geeft de coalitie (mits ze zelf ook sterk genoeg zijn) een grotere kans, de grootste kans dat ze aan kunnen blijven heb ik natuurlijk als ik op de PvdA stem (alleen in het onwaarschijnlijke geval dat de PvdA veel groter zou worden dan de VVD wordt deze kans weer kleiner).

Wellicht vraagt u zich af waarom ik wil dat het kabinet de eindstreep haalt?

Wat is het alternatief? De kans dat er een links georienteerd kabinet gevormd kan worden is denk ik erg klein ( de kans klein dat D66, de PvdA, GroenLinks en de SP gezamenlijk een meerderheid halen is nihil).
En dan komt er dus een rechts kabinet met in elk geval de VVD, het CDA en D66 (maar waarschijnlijk moeten er nog 1 of 2 partijen bij om een meerderheid te halen). En met een dergelijk kabinet kun je er zeker van zijn dat het sociale bouwwerk nog verder wordt afgebroken.

Doet de PvdA het dan zo goed in dit kabinet? Nee, zeker niet er wordt teveel weggegeven maar ik denk echt dat dit het maximaal haalbare is. Het is weliswaar zo dat de “meest geliefde coalitiepartijen” er voor zorgen dat de invloed van de VVD wat wordt ingeperkt en dus zou je kunnen zeggen dat een stem op deze partijen (met D66 als grootste) voor een meer sociaal beleid zorgt). Ik geloof daar echter niets van, D66 is in principe een rechtse partij die zich nu wat links gedraagt maar in een rechtse coalitie zeker niet de remmende factor zal zijn.

Daarom stem ik dus PvdA, niet zozeer uit overtuiging maar vooral omdat ik alle alternatieven (als het om een mogelijke coalitie gaat) een slechtere keus vindt.

PS1. De enige manier waarop de kans dat er in de toekomst een links georienteerd kabinet gevormd kan worden is als de linkse partijen (PvdA, SP en GroenLinks) op het gebied van binnenlands beleid tot een verregaande samenwerking besluiten. Ik zie dit helaas niet gebeuren!

PS2. Mocht je het niet eens zijn met motivatie kies dan D66 dan help je wellicht voorkomen dat de PVV de grootste wordt.

Plaats reactie